“Leeftijd is maar een getal. Het is volledig irrelevant, tenzij je een fles wijn bent” – Joan Collins –

juli 4, 2019 Uit Door Anneke Luinge
“Leeftijd is maar een getal. Het is volledig irrelevant, tenzij je een fles wijn bent” – Joan Collins –

Ik vind dit een hele leuke quote omdat ik vaak spot met ‘mijn oud zijn’. Ik ben ál 49 jaar…. Ja, ja! Eigenlijk vind ik het toch niet zo leuk dat ouder worden. Maar……. gelukkig voel ik me 30 en heb ik heel veel energie! Dat kan ook niet anders dan met zo’n leuk bedrijf als Wijnflestijn! Dat maakt me erg gelukkig. En gelukkig zijn, daar gaat het wat mij betreft toch om in het leven.

Maar…, wat vind jij van de quote? En heb je zelf wel eens hele oude, vaak dure, wijn geproefd? Je kunt het me laten weten, dat lijkt me leuk. Ik moet eerlijk zijn: voor mij moet het nog plaatsvinden. Wel dure wijn geproefd maar echt oude nog niet.

Zal ik je meenemen op een ‘reis’ naar wat men erover verteld op het internet over oude wijn?

Hoe oud is wijn eigenlijk?

Werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië.

Wat zou de oudste, nog drinkbare, wijn ter wereld zijn?
Een rode wijn van ondertussen 543 jaar oud met een alcoholpercentage van 9,4 procent. De wijn werd slechts drie keer in de geschiedenis geserveerd. Voor het laatst in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg (lucky bastard). Ben ik nieuwsgierig hoe het nu zal smaken? Het is wel heel erg oud…..

Hoe drink je oude wijn (bijvoorbeeld een Haut Marbuzet uit 1976 van zo rond de € 50,- per fles)?

Waar je op zou moeten letten is dat je het eerst een paar dagen rechtop moet zetten, zodat het bezinksel kan neerdalen. En de fles vooral niet meer bewegen of schudden.

Als je daarna (eindelijk) wilt proeven dan haal je de kurk voorzichtig uit de fles (diagonaal om meer frictie te krijgen omdat oude kurken vaak brokkelen). Aan de kurk zou je veel kunnen zien. Is deze bijvoorbeeld heel brokkelig, dan is de wijn waarschijnlijk te warm en droog opgeslagen geweest (de wijn kan echter nog steeds goed zijn….). Verwacht geen jong, fris fruit, zoals dartelende kersen. Gelijk uit de fles kan het zijn dat de wijn eerst wat muf ruikt. Check het daarom vijf tot tien minuten later weer.

Oude wijn decanteer (dit moeilijke woord heb ik ook moeten leren tijdens de wijnopleiding) je door het in één keer voorzichtig in een karaf te schenken, zodat je het depot scheidt van de wijn. Zodat het laatste beetje wijn, met harde stukjes, in de fles blijven.

Wat wordt er zoal betaald voor een heel exclusief oud wijntje?

Er is een witte wijn voor maar liefst 103.700 euro verkocht. Deze is bijzonder, want de fles is al 244 jaar oud. Het is gemaakt in Frankrijk. Het bedrijf dat de wijn maakte bestaat nog steeds en heeft de fles al die tijd bewaard!

De duurste wijn ooit (welke ik kon vinden op het net) heeft € 228.201 opgeleverd. Een Château Cheval Blanc uit 1947. Ook weer een witte… Een 6 liter tellende Imperial fles. Deze wijn wordt vaak de beste wijn ter wereld genoemd (in dit geval als beste Bordeaux). 1947 was een uitzonderlijk heet jaar en blijkbaar heel goed voor de druiven. De hoge prijs komt met name door het formaat fles. Kenners denken dat deze wijn nog uitstekend drinkbaar is. Ik zou het wel willen proeven. Jij ook?

Ik ben na deze informatie toch wel een beetje nieuwsgierig geworden naar een oudje! Binnenkort vragen aan mijn leveranciers of zij mij verder kunnen helpen. Vast wel! Alleen dan wel één die ik kan betalen….

Hartelijk Wijnflestijn groet van Anneke